Ma Bernát, Felícia névnapja van

Az Acsaújlaki kastély a Pest és Nógrád megye határán található Acsa településen várja a látogatókat. A magyar Versailles-ként is emlegetett Acsaújlaki Prónay-Patay-kastélyt 1907 és 1910 között építették nászajándéknak báró Prónay Dezső lánya Iphigéne és veje Patay Tibor vármegyei főispán számára.

A kastély története, nászajándék 

Az Acsaújlaki kastélyt 1907 és 1910 között építették nászajándéknak báró Prónay Dezső lánya Iphigéne és veje Patay Tibor vármegyei főispán számára az akkori nevén Sápi major birtokon. Később kastélyszállóként üzemelt, majd egy német származású vadász volt a tulajdonosa, amelynek motívumai máig megtalálhatóak a kastélyban (például a szarvasvadászatot ábrázoló falfestés vagy a vadászkürtre emlékeztető csillár).

A kastély jelenleg magyar magántulajdonban van. A tulajdonos időről-időre életvitelszerűen itt lakik a kastélyban, és ilyenkor néhány terem el van zárva a látogatók elől.

Megjelenés

Az Acsaújlaki kastély külsejének építészeti kialakítása egy középkori várra hasonlít, amelyet a saroktornyos megjelenése és a reneszánsz pártázat is jelképez, mint a késői reneszánsz várkastélyok jellemzői. A kastély építéséhez mészkövet, romhányi követ és téglát használtak, amelyek elérhetőek voltak a környéken.

A belső terek kialakításánál a kényelem és a barokkos megjelenés a jellemző. Az épület egy főépületből és oldalszárnyból áll, amelyek alatt pince található. A díszterem görög mitológiai elemekkel van díszítve. A belső terek berendezéseiben érezni lehet a múlt és a jelen találkozását, ugyanis a múltat idéző tárgyak és motívumok mellett megtalálhatóak a kastélyban az LCD tévé és a wellness részleg is.

Kastélypark

Az Acsaújlaki kastélyhoz tartozik egy hat hektáros park is, amelyben a látogatók megcsodálhatják a tavat, a hidakat, és a szigetet az igényesen kialakított sétálóutak segítségével. A kastély csak tárlatvezetéssel látogatható, amelynek során sok hasznos információval leszünk gazdagabbak a kastélyról. A főépületben lakosztályok, öltözőszobák, vendégszobák is találhatóak a szalonok, a könyvtár, és az étkezők mellett. 

Szolgáltatások, nyitvatartás

A kastélyt kívül-belül felújították, így csodálatos állapotban várja a látogatókat. Kialakítottak wellness részleget is medencékkel, jakuzzival, gőzkabinnal és finn szaunával.

A kastélyban igénybe lehet venni olyan extra szolgáltatásokat, mint például az esküvői fotózás vagy a filmforgatás.

A felújított Acsaújlaki kastély egész évben nyitva van, és várja látogatóit a gyönyörű kastélyparkkal, exkluzív belső termeivel és borospincéjével!

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom