Az I. István király által alapított Püspökvár jelenleg is a győri püspökség székhelye, amelynek csonka tornyából gyönyörű panoráma nyílik a városra és a tájra. A Püspökvár Győr legrégebbi műemléke, amely a Káptalandomb legmagasabb pontján található a történelmi belvárosban.

A vár tornya a 13. századból, a gótikus stílusú Dóczy-kápolna pedig a 15. századból származik, amelyet Dóczy Orbán püspök építtetett a vártoronyhoz. A csonka toronyban a Püspökvár építésének történetét, a győri püspökökről készült portrékat, illetve a 19. és 20. századi győri városképről készült képeket tekinthetjük meg. A torony kilátószintjéről páratlan 360°-os panorámában gyönyörködhetünk.

A fenyegető török hódítás miatt folyamatosan megerősítették a várat, azonban ennek ellenére a törökök 1594-ben elfoglalták az épületet. Néhány év múlva a vár ismét magyar tulajdonba került, azonban a püspökök nem költözhettek még vissza egészen a 18. század közepéig. A főpapi rezidencia mai formája gróf Zichy Ferenc püspöknek köszönhető, aki az 1700-as években felújíttatta és bővítette az épületegyüttest. 

2004 óta látogatható az Apor Vilmos püspök életét és tevékenységét bemutató kiállítás, amely a püspök vértanúságának állít emléket (a püspököt a vár alatti pincében lőtték le az orosz katonák 1945-ben). A kiállításon a tárgyi emlékek és naplórészletek mellett zenével és különböző audiovizuális eszközökkel mutatják be Apor Vilmos életét. 

Megközelítés

A Püspökvár és Toronykilátó Győr történelmi belvárosában, a Káptalandombon található.

Gépkocsival érkezők részére parkolási lehetőség a közelben található parkolóházakban lehetséges (a parkolás fizetős), a Káptalandomb behajtási engedély nélkül gépkocsival nem elérhető. 

Belépőjegy

Felnőtt: 1500 Ft

Diák, nyugdíjas: 1000 Ft

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 10:00-16:00

Látogass el te is Győr történelmi belvárosába, tekintsd meg a Püspökvár kiállításait és csodáld meg a páratlan panorámát a Toronykilátó legmagasabb pontjáról!

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom