Betöltés...
Ma Miklós, Csinszka névnapja van
A Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méter magas Nagy-Kopasz hegy csúcsán egész évben várja a látogatókat! A Csergezán Pál természetfestő emlékét őrző különleges megjelenésű kilátó Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán található, amely kedvelt kirándulóhely a pest megyei túrázók körében! A kilátóból csodálatos körpanoráma nyílik a Budai-hegységre, a Pilis és a Gerecse vonulataira, illetve a Magas-Tátrára.

A vitorla formájú Csergezán Pál-kilátó Csergezán Pál emlékét őrzi, aki híres természetfestő, grafikus és illusztrátor volt és képein a környék természeti élővilágát örökítette meg. A kilátót Basa Péter építész, Czér Péter szobrász és Jordán László statikai tervei alapján a Pilisi Parkerdő építtette és az épületet a 2006-ban történő avatása után nyitották meg a nagyközönség számára.

A 23,5 méter magas, 100 lépcsőfokból álló és akár 150 fő befogadására is alkalmas Csergezán Pál-kilátó alapja vasbeton, a szerkezete pedig az időjárási viszontagságokat is jól tűrő vörösfenyőből készült, amelyeket acélelemek kapcsolnak össze. A kilátó 18 méter magasan található legfelső szintjéről megtekinthető a gyönyörű Budai-hegységhez tartozó Nagy-Szénás, a Zsámbék-medence, a Budakeszi-medence, a Nagy-Hárs hegy, a János-hegy, a Széchenyi-hegy és a Budaörsi-hegy.

A Csergezán Pál-kilátóhoz vezető túra útvonalán közepesen emelkedő szakaszok találhatóak, amelynek során megtekinthetjük a Sisakvirág tanösvényt és a különleges Tarnai-pihenőhelyet is. A vadvirágos Tarnai-pihenőhely egy gyönyörű tisztás a Budai-hegység peremén, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező hegyekre.

Megközelítése

A Csergezán Pál-kilátó a Hideg-völgyi pihenőhely parkolójától közelíthető meg a legegyszerűbben, ahonnan a zöld háromszögek útvonalán körülbelül kétórás túrát (~5 km) követően juthatunk el az erdő közepén található különleges felépítésű kilátóhoz. A túra közepes nehézségű, amelyet kerékpárral is meg lehet tenni. A Hideg-völgyi pihenőhely autóval és tömegközlekedéssel egyaránt megközelíthető. Tömegközlekedéssel a legegyszerűbben a Széna térről induló 794-es és 795-ös jelzésű helyközi buszokkal juthatunk el a Hideg-völgyi pihenőhelyhez.

Belépőjegy

Ingyenes

Nyitvatartás

Egész évben nyitva: 0-24

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatvédelmi tájékoztató
Elfogadom