A Harka-kút Harkány leghíresebb szökőkútja, amelyet 2000-ben állítottak a Zsigmondy sétány mellett található ősparkban, a Harkányi Gyógyfürdővel szemben. A gyönyörű Harka-kút Zsolnay porcelánból készült, és a harkányi gyógyvíz legendájához kapcsolódó motívumot jeleníti meg. 

A harkányi legenda szerint a harsányi hegy lábánál egy öreg boszorkánynak volt egy gyönyörű lánya, akit Harkának neveztek. Harka annyira szép volt, hogy még az ördögnek is megtetszett. A boszorkány ezért az ördögöt próbának vetette alá, és azt mondta, hogy csak akkor kapja meg a lányát, ha egy éjszaka alatt, kakasszóig felszántja a köves hegyoldalt. Mivel az ördög nagyon jól haladt a munkával, ezért a boszorkány pirkadat előtt elkukorékolta a kakas hangját. Az ördög így elvesztette a próbatételt, és mérgében egy nagyot dobbantott, majd elnyelte a föld, és a föld mélyéből azóta is a kénes melegvízű forrás tör fel.

A Harka legenda emlékére emelték a Harka-kutat a Gyógyfürdővel szembeni ősparkban.

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom