A Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye, és egyben Sopron egyik jelképe a 398 méter magasan található Károly-kilátó és környéke.

A kilátó jelenlegi helyén már állt egy fából készült épület korábban, amelyet Romwalter Károly soproni nyomdász saját költségén építtetett 1876-ban az akkori nevén Váris-hegyre. Az ő tiszteletére nevezték el a kilátót Károly-kilátónak, és a hegyet Károly-magaslatnak.

A fából készült kilátó állapota sajnos leromlott, ezért 1936-ban Winkler Oszkár tervei alapján felépítették a jelenlegi 23 méter magas terméskőből készült három emeletes kilátótornyot. 

Az épület első emeletén a „Botanikusok szentélye” kiállítás található, ahol megtekinthetjük Kitaibel Pál, Gombocz Endre és Kárpáti Zoltán munkásságát. A második emeleten Roth Gyula és Kárpáti Zoltán munkásságát tekinthetjük meg az „Elődeink voltak” emlékkiállítás keretében.

A kilátó legfelső szintjéről gyönyörű körpanoráma nyílik Sopronra, a Fertő-tóra és a Soproni-hegység vonulataira, illetve tiszta időben megcsodálhatjuk az osztrák Schneeberg és Rax hegycsúcsait is, amelyeket tájékoztató táblák segítenek beazonosítani. A kilátótorony közelében található a játszótér, büfé, illetve a Kőhalmy Vadászati Múzeum is, ezért gyermekek számára is tökéletes hétvégi program.

Megközelítés

A kilátó a legkönnyebben a Lővér Kalandparktól erdei úton közelíthető meg.

Gépkocsival érkezők részére parkolási lehetőség a Lővér Kalandpark mellett lehetséges.

Belépőjegy

Felnőtt: 500 Ft

Gyerek, nyugdíjas: 300 Ft

Gyerek, nyugdíjas, csoportos: 300 Ft

Nyitvatartás

Január-Február: 9:00-16:00

Március: 9:00-17:00

Április: 9:00-18:00

Május-Augusztus: 9:00-20:00

Szeptember: 9:00-19:00

Október: 9:00-18:00

November-December: 9:00-16:00

Látogass el te is Sopron legkedveltebb kirándulóhelyére a Károly-kilátóhoz, és élvezd a Lővérek erdeinek friss levegőjét!

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom