Betöltés...
Ma Borbála, Barbara névnapja van
A Pilishez tartozó Kis-Strázsa-hegy különleges, világítótoronyra emlékeztető kilátója a Strázsa-hegyi kilátó, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. A hegy és a kilátó a Duna-Ipoly Nemzeti Park védett természeti értékei közé tartozik.

A kilátó a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Kis-Strázsa-hegy tetején 233 méter magasan található. Amennyiben felkeressük a kilátót, érdemes ezt az utat a Strázsa-hegyi tanösvényen keresztül megtennünk, ahol útközben megismerkedhetünk a terület növény- és állatvilágával is. Jó időben találkozhatunk különleges lepkékkel, gyíkokkal és siklókkal, illetve megcsodálhatjuk a tavaszi hérics, az erdei szellőrózsa vagy a leánykökörcsin gyönyörű virágait is. 

Mivel az út nem hosszú (~1,2 km), ezért gyerekekkel is nyugodtan tervezhetünk ide kirándulást. A kilátóhoz felérve gyönyörű körpanorámás kilátás fogad minket Esztergomra, a Pilisre és a Nagy-Getére

A kilátó korábban világítótoronyként is működött, amellyel az esztergomi repülőtér forgalmát támogatta, illetve 1990-ig szovjet katonai terület volt a hegy és környéke, amelynek emlékei a toronyban fellelhető cirill betűkön is láthatóak. 

A kilátó zárva van, azonban előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Amennyiben nem szeretnénk bemenni a kilátóba, akkor is érdemes kirándulást tervezni a hegytetőre, mert garantáltan elképesztő látvány fogad minket.

Megközelítés

A kilátót több erdei ösvényről is meg lehet közelíteni, azonban a terület természeti értékei miatt érdemes a Strázsa-hegyi tanösvényt választani, amely az esztergomi Kökörcsin Ház mellől indul.

Gépkocsival érkezők részére ingyenes parkolás a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Kökörcsin Ház épületénél lehetséges.

Belépőjegy

Ingyenes

Nyitvatartás

A kilátó jelenleg zárva tart, ezért csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható (előzetes bejelentkezés a +36 30 663 4614-es telefonszámon lehetséges munkaidőben)

Látogass el te is a Pilis különleges kilátójához, és a túra közben élvezd a természet feltöltő erejét!

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatvédelmi tájékoztató
Elfogadom