Ma Csilla, Noémi névnapja van
A különleges Szegedi Víztorony hazánk első vasbetonból épült víztornya, amelyet 2003-ban ipartörténeti műemlékké is nyilvánítottak. Szeged jellegzetes épületében több kiállítás és egy csodálatos panorámát biztosító kilátószint várja a látogatókat.

A Szent István téren található tornyot 1904-ben építették Zielinski Szilárd tervei alapján. Az 1000 köbméter víz tárolására alkalmas épület ma is víztoronyként üzemel, tehát több, mint 100 éve eredeti funkcióját szolgálja. A torony külsejében a századforduló modern építészeti törekvései és a szecesszió geometrikus stílusa jelenik meg.

Az „Öreg Hölgyként” is emlegetett víztorony belsejében Foucault-inga található, amellyel a Föld saját tengelye körüli mozgása bizonyítható. Az 54,9 méter magas épület földszintjén a szódavizes üvegek gyűjteményét, a második szinten a víztoronyhoz kapcsolódó fotókat és az épület terveit, a hetedik szinten pedig a fizikatörténeti kiállítást tekinthetjük meg

A 46 méter magas kilátószintről gyönyörű 360°-os panoráma nyílik Szegedre.

Megközelítés

A város szívében, a szegedi Szent István téren található a Víztorony.

Gépkocsival érkezők részére parkolás közvetlenül a Szent István tér mellett lehetséges (a parkolás fizetős).

Belépőjegy

Felnőtt: 800 Ft

Diák, nyugdíjas: 600 Ft

A belépés 6 éves kor alatt ingyenes. 

Nyitvatartás

Április 1. – október 31.

  • Minden hónap első szombati napján: 10:00-16:00

Jeles- és ünnepnapokon is nyitva tart a víztorony az előre meghirdetett időpontokban. A Szegedi Vízmű évente 1-2 alkalommal Nyílt Napokat is szervez, amelynek során pénteki napokon ingyenesen, hétvégén pedig 300 Ft-os jegyárral látogatható az épület.

10 főnél nagyobb csoportok részére a nyitvatartási időtől eltérően is fogadnak látogatókat előre egyeztetett időpontban. Időpontegyeztetés a 06-62-55-88-44-es telefonszámon lehetséges.

Fedezd fel te is a kilátóként is üzemelő Szegedi Víztornyot, és élvezd hazánk egyik legszebb városának csodálatos panorámáját!

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom