Az Egri Bikavér Ünnep 2024-es rendezvényének középpontjában az egri bikavér lesz, amely körülbelül 150 éves múltra tekint vissza. A hungarikumként is elismert egri bikavér az Egri borvidéken termelt kékszőlőfajták borából készült cuvée, amelyben egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat.
Érdekesség, hogy az egri legenda szerint a bikavér elnevezése a török korból származik, amikor az egri vár 1552-es ostroma során Dobó István a vár kapitánya vörösbort hozatott fel a pincékből az egri várvédő vitézek megerősítésére. Az ostrom során a törökök látták, hogy a vitézek vörös folyadékot isznak és újult erőre kapnak tőle. Mivel azt hitték, hogy a vitézek a bikák vérét isszák, ezért nem mertek tovább harcolni ellenük, és innen ered a legenda szerint az egri bikavér elnevezés.
Az izgalmas történet ellenére írásos emlékek a bikavér elnevezésről a 19. század közepéig nem érhetőek el, tehát a bikavér elnevezés körülbelül 150 éves múltra tekint vissza. Ebben az időben azonban a mély színű és erős vörösbort nevezték bikavérnek a köznyelvben. A napjainkban is közismert, modern egri bikavér testes, karakteres, fűszeres és gyümölcsös, szép savakkal és közepes-magas csersav- és alkoholtartalommal rendelkezik, illetve olyan vörösbor, amelyet az egri borvidék klímája és viszonyai határoznak meg.
Esemény időpontja: 2024. október 18-28.
Részvételi díj: Ingyenes
Részletes programok hamarosan!