2024. október 18. - 28.
Heves megye, Eger
Az Egri Bikavér Ünnep 2024. október 18-28. között kerül megrendezésre az ország egyik legszebb városában Egerben, ahol az egri borvidék legnépszerűbb bora, a bikavér lesz a középpontban!

Az Egri Bikavér Ünnep 2024-es rendezvényének középpontjában az egri bikavér lesz, amely körülbelül 150 éves múltra tekint vissza. A hungarikumként is elismert egri bikavér az Egri borvidéken termelt kékszőlőfajták borából készült cuvée, amelyben egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. 

Érdekesség, hogy az egri legenda szerint a bikavér elnevezése a török korból származik, amikor az egri vár 1552-es ostroma során Dobó István a vár kapitánya vörösbort hozatott fel a pincékből az egri várvédő vitézek megerősítésére. Az ostrom során a törökök látták, hogy a vitézek vörös folyadékot isznak és újult erőre kapnak tőle. Mivel azt hitték, hogy a vitézek a bikák vérét isszák, ezért nem mertek tovább harcolni ellenük, és innen ered a legenda szerint az egri bikavér elnevezés.

Az izgalmas történet ellenére írásos emlékek a bikavér elnevezésről a 19. század közepéig nem érhetőek el, tehát a bikavér elnevezés körülbelül 150 éves múltra tekint vissza. Ebben az időben azonban a mély színű és erős vörösbort nevezték bikavérnek a köznyelvben. A napjainkban is közismert, modern egri bikavér testes, karakteres, fűszeres és gyümölcsös, szép savakkal és közepes-magas csersav- és alkoholtartalommal rendelkezik, illetve olyan vörösbor, amelyet az egri borvidék klímája és viszonyai határoznak meg.

Esemény időpontja: 2024. október 18-28.

Részvételi díj: Ingyenes

Egri Bikavér Ünnep 2024 programok

Részletes programok hamarosan!

Elérhetőségek

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
Elérhetőségek
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom