Betöltés...
2024. március 29. - április 01.
Nógrád megye, Hollókő
Ha Húsvét, akkor Hollókő! A négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivál 2024. március 29. és április 1. között kerül megrendezésre Hollókő Ófalu részében, ahol folklórprogramok, palóc gasztronómia, locsolkodás, koncertek illetve családi és gyermekprogramok várják a látogatókat Húsvét alkalmából! A Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe, ahol az Ófalu és környéke visszarepítenek minket az időben, hogy átéljük a hagyományos magyar Húsvét hangulatát!

A Hollókő Húsvét 2024-es programjai az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő hollókői Ófaluban kerülnek megrendezésre, ahol 67 piros cserepes műemlék ház eredeti állapotát megőrizve ugyanúgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt. Hollókő különlegessége, hogy ma is élő és működő falu. Húsvétkor Hollókő lakói színpompás népviseletüket magukra öltve életre keltik a húsvéti népszokásokat és elindulnak az igazi palóc húsvéti programok, ahol a látogatók úgy érezhetik magukat, mintha egy népmesébe csöppentek volna. Húsvét alkalmából locsolkodás, kézműves bemutatók, gasztronómiai programok, Tojásfestő udvar, kiállítások és koncertek is várják a vendégeket. 

Hollókő a Húsvét Fővárosa, ahol az egyik legismertebb húsvéti népszokás a locsolkodás. Húsvétkor a hagyományos népviseletbe öltözött lányokat kötelező egy vödörnyi hideg kútvízzel meglocsolni, nehogy elhervadjanak, ugyanis a legenda szerint a friss húsvéti kútvíz megőrzi a lányok szépségét. Húsvétkor Hollókő az egyetlen olyan hely az országban, ahol a fiatalok nem parfümmel vagy kölnivel, hanem a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak.

A Hollókői Húsvéti Fesztiválon a locsolkodás mellett olyan húsvéti hagyományokkal is találkozhatnak a látogatók, mint a hímes tojás, a magyar sonka és a híres locsolóversek, illetve megkóstolhatják a palóc gasztronómia kiváló ételeit és finom borokat és pálinkákat is fogyaszthatnak. A nagyszerű hangulatról a nép- és világzenei koncertek gondoskodnak, illetve a kicsiket gyerekprogramok, mesemondás, tánctanítás és tojásfestés is várja. 

Esemény időpontja: 2024. március 29. - április 1.

Részvételi díj: Hamarosan.

Értékelések

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatvédelmi tájékoztató
Elfogadom