Badacsonytomaj

Badacsonytomaj, a "Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa" a Balaton északi partján, a Badacsony lábánál található Balatonfüred és Keszthely között. A település elsősorban a szőlőtermesztésről és a kiváló borokról ismert, ahol találkoznak a kiváló minőségű borok a táj szépségével, amely egy lélegzetelállító panorámát és páratlan élményt nyújt az ide látogatóknak.

Badacsonytomaj szőlőültetvényének története a római korból származik, ugyanis már a rómaiak is termesztettek itt szőlőt. A látogatók számára számos borozó és borpince áll rendelkezésére, ahol kedvükre kóstolhatják meg a régió neves fehérborait. A termesztett szőlőfajták között megtalálható például az olaszrizling, a szürkebarát vagy a kéknyelű. Utóbbi a térség különlegessége, ugyanis a kéknyelűt csak a Badacsonyi borvidéken termesztik. A minőségi borok, a Balaton, a szőlőhegyek és a fehér falú présházak látványának találkozása gyönyörű emlékként marad meg mindenkiben, és aki egyszer itt járt, az biztosan visszatér még Badacsonytomajba.

A településnek sok híres lakója is volt, akiknek emlékét máig őrzi a település, mint például Kisfaludy Sándor, Szegedy Róza vagy Egry József. Kisfaludy életének emlékeit a Kisfaludy-ház, a költő feleségének emlékeit pedig a Szegedy Róza-ház múzeumban őrzik, amely Róza egykori lakhelye is volt. A Kisfaludy-ház jelenleg étteremként és borteraszként működik, amelynek különlegessége, hogy Badacsony legmagasabb pontján található az étterem, ezért az egyik legszebb panorámával rendelkezik. Az Egry József Emlékmúzeumban pedig a művész festményei és az időszakos kortárs művészek kiállításai látogathatóak meg. 

Ha pedig szerelem, akkor Badacsonytomaj! A Badacsonytomajban található Rózsakőnek a legenda szerint ugyanis mágikus ereje van. A Rózsakő egy bazalttömb a Badacsonyon, a Kisfaludy-ház felett, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. A kő története Badacsony leghíresebb szerelmespárjához, Kisfaludy Sándorhoz és Szegedy Rózához kapcsolódik, akik szívesen üldögéltek a kövön és gyönyörködtek a kilátásban (a Rózsakő a nevét Rózáról kapta). A helyi legenda szerint pedig, ha egy lány és egy fiú a Balatonnak háttal ráül a kőre úgy, hogy közben egymás kezét fogják, akkor még abban az évben egymáséi lesznek. A legenda szerint az is elég lehet, hogy ha csak a lány ül a kőre a tónak háttal, és a szerelmére gondol és felsóhajt, így akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni. A Rózsakőről később bort, illetve ehhez kapcsolódóan az egyik leghíresebb badacsonyi fesztivált, a Rózsakő Fesztivált is elnevezték.

Böngéssz Badacsonytomaj látnivalói és programjai között!

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom