A miskolci 234 méter magas Avas hegyen található az Avasi kilátó, amely a város egyik jelképe. A 72 méter magas torony eredetileg tévétoronyként üzemel, azonban kilátó és kávézó is található az épületben.

A mai kilátó közelében már korábban is állt két fából készült torony, amelyből az első az 1906-ban II. Rákóczi Ferenc tiszteletére épített Rákóczi-kilátó volt. A Rákóczi-szabadságharc vezetőjének hamvait ugyanis ekkor szállították Kassára, és útközben több településen is megálltak, köztük Miskolcon is. Ezt a tornyot később lebontották, és közel 30 év múlva építették fel a második tornyot, amely egy tűzbaleset során nagyon megrongálódott.

Végül 1963. augusztus 20-án avatták fel az Avasi tévétornyot, amelyet Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján építettek. Az előző két toronnyal ellentétben ennek az épületnek az alapanyaga már beton volt. Az épület érdekessége, hogy erős szélben akár 45 cm is lehet az antennák kilengése.

A tévétoronyban 15 méteres magasságban találhatjuk a kávézót, ahol egy finom csésze kávé társaságában élvezhetjük a kivételes panorámát. A nyitott kilátóterasz a kávézó alatt található 10 méteres magasságban, ahonnan szélesebb, mint 180°-os gyönyörű kilátás nyílik Miskolcra és a Bükkre.

Megközelítés

Az Avasi tévétornyot a fák által körbevett Mendikás dűlőn keresztül közelíthetjük meg.

Gépkocsival érkezők részére ingyenes parkolás a kilátó melletti parkolóban lehetséges.

Belépőjegy

Ingyenes

Nyitvatartás

Nyitott kilátóterasz: 

  • Hétfő-Vasárnap: 0:00-24:00

Kávézó:

  • Felújítás miatt jelenleg zárva tart.

Fedezd fel te is a Miskolc jelképévé vált Avasi kilátót, és csodáld meg a város nevezetességeire és a Bükk-hegységre nyíló gyönyörű panorámát!

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom