A „boglári Atomium” néven is emlegetett Gömbkilátó Balatonboglár jelképévé vált az utóbbi években, ugyanis egyedi formája mellett a kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra és a tó északi-partján található tanúhegyekre. 2020-ban a Gömbkilátó elnyerte az Év kilátója címet!

Az alumíniumból készült Gömbkilátó a 165 méter magas Várdombon található, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra. Az eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként szolgáló gömb alakú, 15 méter átmérőjű szerkezet 240 háromszöglemezből áll. A kilátót Kádár István mérnök készítette az 1958-as brüsszeli világkiállításra, majd a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett. Balatonboglárra Szabó Kálmán tanácselnöknek köszönhetően került az 1960-as évek végén. 

Az 1970-es években kapta az épület a Xantus János Gömbkilátó nevet. A kilátót állapotromlás miatt több alkalommal is be kellett zárni, és végül a felújítási munkálatokat követően 2012-ben nyitotta meg újra kapuit a látogatók számára. A kilátó Zics László építésznek köszönhetően díszkivilágítást kapott, amely az északi partról is látható. 

Érdekesség, hogy a Gömbkilátó erős szélben akár több métert is kilenghet, de mivel rugalmas a szerkezete, ezért elnyeli a szél által keltett mozgási energiát. További érdekesség, hogy a Várdomb eredetileg egy vulkanikus tevékenység eredménye, és mivel kopár felszíne volt, ezért „Kopaszdombnak” nevezték. Később Gaal Gaston, a város egykori elöljárója ültette be a dombot feketefenyőkkel, így ma kiválóan alkalmas a terület piknikezésre is.

A kilátó mellett található a bobpálya, illetve a kaland- és szabadidőpark, így gyermekekkel is kiváló hétvégi program, amely során összeköthetjük a kirándulást az élményparkkal!

Gömbkilátó megközelítése

A Gömbkilátóhoz a Kilátó utcán keresztül juthatunk el, amelynek alsó pontjától körülbelül 450 méterre található a különleges szerkezet. 

Gépkocsival érkezők részére parkolási lehetőség az Árpád utcából nyíló Kilátó utcában lehetséges.

Gömbkilátó árak

  • Felnőtt: 490 Ft
  • Gyerek: 450 Ft

Gömbkilátó nyitvatartás

  • Hétfő-Vasárnap: 10:00-17:00

Keresd fel te is a balatonboglári Gömbkilátó futurisztikus szerkezetét, és élvezd a Balaton csodálatos panorámáját!

Értékelések

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom