A lillafüredi kisvasút hazánk egyik legszebb erdei vasútvonalán közlekedik Miskolcon és környékén, ahol a látványos hegyi útvonalon a Bükk számos nevezetességét tekinthetjük meg. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) éves látogatottsága meghaladja a 200 ezer főt, amellyel Magyarország egyik leglátogatottabb erdei vasútvonala. A kisvasút útvonalán a meredek hegyoldalak és alagutak mellett hazánk legnagyobb kisvasúti viaduktján keresztül juthatunk el Miskolcról Lillafüredre, illetve Garadnára.

A kisvasút hálózata összesen 25 km hosszú, amelynek két útvonala van: a fővonal a garadnai útvonal, a szárnyvonal pedig a mahócai útvonal. A Miskolc – Lillafüred – Garadna fővonalon egész évben közlekedik a vasút, míg a Mahóca felé vezető úton csak bizonyos időközönként indítanak tematikus járatokat. Érdekesség, hogy a járműparkban olyan személykocsik is megtalálhatóak, amelyek jelentős történelmi múltra tekintenek vissza, ugyanis az erdei kisvasút útvonalának megnyitása óta közlekednek.

A lillafüredi kisvasút története 1920-ra nyúlik vissza, amikor az első világháború után teherszállító vasútként üzemelt és elsősorban a Bükkben található faanyagokat szállították vele. Néhány évvel később a kisvasút már személyszállításra is alkalmas volt és évtizedeken keresztül a teherszállítás mellett párhuzamosan személyszállító vasútként is üzemelt. A Palotaszálló megépítésével igazi turisztikai célponttá vált Lillafüred, amelynek köszönhetően 1990-től a kisvasutat kizárólag turisztikai célú személyszállításra használják.

A gyönyörű lillafüredi hegyi út során számos olyan természeti és kulturális nevezetességet csodálhatunk meg a Bükk erdeiben, mint a Palotaszálló, a hazánk legnagyobb vízesésével rendelkező Hámori-tó, az újmassai Fazola-kohó (őskohó), a Lillafüredi Pisztrángtelep vagy a Garadna-völgy, amelyek garantáltan felejthetetlen élményt nyújtanak az utasoknak. A mahócai útvonalon megtekinthetjük a Papírgyárat és a Csanyik-völgyet is.

Megközelítés

Miskolcon a kisvasútra négy állomáson lehet felszállni, amelyek a Dorottya utca, Diósgyőr, Mártabánya és Majláth. Lillafüreden a vízesés közelében található a lillafüredi állomás.

Útvonal

Miskolc-Dorottya utca – Lillafüred – Garadna útvonal

  • Miskolc-Dorottya utca – Diósgyőr – Mártabánya – Majláth – Papírgyár – Puskaporos – Lillafüred – Fazola-kohó – Közép-Garadna – Garadna

Garadna – Lillafüred – Miskolc-Dorottya utca útvonal

  • Garadna – Közép-Garadna – Fazola-kohó – Lillafüred – Puskaporos – Papírgyár – Majláth – Mártabánya – Diósgyőr – Miskolc-Dorottya utca

Menetrend

Pályafelújítás miatt a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti közlekedése 2021. szeptember 13-tól szünetel.

Belépőjegy

  • Teljes árú jegy – egy útra: 2000 Ft, menettérti (oda-vissza): 4000 Ft
  • Kedvezményes árú jegy (gyermek, diák, nyugdíjas) – egy útra: 1400 Ft, menettérti (oda-vissza): 2800 Ft
  • Teljes árú jegy napijegy: 5800 Ft
  • Kedvezményes árú napijegy (gyermek, diák, nyugdíjas): 4000 Ft
  • Családi napijegy (legfeljebb 1 vagy 2 felnőtt és 3 vagy 4 gyermek): 15300 Ft

3 éves kor alatti gyermekek számára az utazás díjmentes.

Nyitvatartás

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom