Ma Csilla, Noémi névnapja van
A cserépfalui Millenniumi kilátó különlegessége, hogy a formája egy kaptárkőre emlékeztet, amelyben az ablakok alkotják a fülkéket. A település legjellegzetesebb épülete a kilátó, amely 240 méter magasan helyezkedik el az Egri-Bükkalja északkeleti részében Cserépfalun, a Berezdalja út felett.

A Csete György Kossuth-díjas építész által tervezett kilátót 2000-ben a Millennium évében építették, ahogyan a nevéből is következtethetünk erre. A csigalépcsős épület alapanyagai a dácittufa tömbök, és az egykori cserépi kőfaragók emléke előtt tisztelegve régi faragott köveket helyeztek el a kilátóban.

A kilátó különlegessége, hogy a legfelső szinten az apró nyílásokon keresztül beszűrődő fény a hét csillagból álló Göncölszekér (Nagy Medve) csillagképet jeleníti meg. A fülkeszerű ablakokból páratlan panoráma nyílik Cserépfalura, a Bükkaljára és a Hór-völgyre.

A kilátót az Ördögtorony tanösvényen keresztül lehet megközelíteni, ahol utunk során a „Kisamerika” barlanglakásokat is megtekinthetjük.

Megközelítés

A kilátót legegyszerűbben a Berezdaljai pincesortól indulva, az Ördögtorony tanösvényen keresztül lehet megközelíteni.

Gépkocsival érkezők részére ingyenes parkolás a Berezdalja úton lehetséges.

Belépőjegy

Ingyenes

Nyitvatartás

Egész évben nyitva: 0-24

Látogass el te is Cserépfalura a Millennium kilátóhoz, ülj le a kilátó előtt található padokra, dőlj hátra, és csak élvezd a szemed elé táruló látványt!

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
További programokat keresel? Böngéssz a további lehetőségek közül!
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom