Fesztiválok 2024 Koncertek 2024

Blog

2024. január 06.

Címkék: Tél

Az újév beköszöntével és a karácsony elmúlásával felmerül a kérdés, hogy mikor kell leszedni a karácsonyfát. A karácsonyfa leszedésének időpontja családonként eltérő lehet és a hagyományoktól függően változhat. A keresztény szokások szerint a karácsonyfát vízkereszt napján, vagyis január 6-án kell leszedni, illetve a babona szerint a karácsonyfa korai vagy késői leszedése balszerencsét hozhat az új évben.

Mikor kell leszedni a karácsonyfát?

A családi hagyományoknak nagy szerepe van a karácsonyfa leszedésének időpontjában, ugyanis sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy a fa addig díszítse otthonunkat, ameddig a karácsonyi ünnepkör véget nem ér. Ez a nap vízkereszt napja, azaz január 6.

Mit ünneplünk vízkeresztkor és miért éppen ekkor kell leszedni a karácsonyfát? A vízkereszt a karácsonyi időszak végét, illetve a nagyböjtig tartó farsangi időszak kezdetét jelzi. A vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amikor három fontos eseményt ünneplünk a keresztény hagyományban: Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, Jézus első csodáját a kánai menyegzőn, illetve a napkeleti bölcsek eljövetelét, amelyekhez számos hagyomány és szokás is kapcsolódik.

A keresztény szokások mellett azonban számos egyéb tényező is befolyásolhatja a karácsonyfa leszedésének időpontját. Ilyen például a fa állapota, hogy mennyire hullanak a tűlevelei. A vágott fák ugyanis hamarabb kiszáradnak, a gyökeres fenyők viszont tovább bírják a meleg lakás száraz levegőjét, ha rendszeresen öntözve vannak.

A karácsonyfa leszedésének időpontja tehát kötődhet a keresztény ünnephez, amely esetben január 6. a megfelelő időpont, illetve lehet egyéni döntés is, amelyet több szempont megvizsgálásával (például a családi hagyományok, a fa állapota, mennyire hullik a tűlevele vagy meddig szeretnénk, hogy díszítse a házat) hozhatunk meg.

A leszedett és kirakott karácsonyfákat a hulladékkezelő társaságok szállítják el településenként eltérő időpontokban, amelyről célszerű előre tájékozódni. Ha kertes házban élsz, akkor nem feltétlenül kell kidobni a karácsonyfát, ugyanis többféle módon is lehet otthon hasznosítani. A leveles ágakból takaró mulcsot készíthetünk, a vastagabb ágak pedig tökéletesen alkalmasak a nyári kerti sütőgetésekhez.

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom