Fesztiválok 2024 Koncertek 2024

Blog

2023. augusztus 03.

Címkék: Nyár

Vajon milyen hatással van a modernizáció a turizmusra? Az újdonságok megszüntethetnek bizonyos szakmákat, vagy inkább új lehetőségeket teremtenek? A Jooble szakértői megválaszolják a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

A turizmus az emberiség egyik legdinamikusabban fejlődő iparága, amely nem csupán gazdasági szempontból játszik kiemelkedő szerepet, hanem kulturális és társadalmi hatása is jelentős.

A turizmus ágazata folyamatosan változik és fejlődik. A technológiai előrelépések kulcsfontosságú szerepet játszanak a turisztikai világ formálásában és az iparág hatékonyságának növelésében. Számos turisztikai állás Kaposvár környékéről elérhető azok számára, akik képesek lépést tartani a fejlődéssel és gyorsan elsajátítják az új eszközök nyújtotta lehetőségeket - így munkát keresni is sokkal eredményesebb.

A Jooble, vagyis Magyarország egyik legismertebb álláskereső portálja megosztja szakértelmét és meglátásait a turizmus jövőjével kapcsolatban.

Jooble: milyen hatással van a turizmusra a technológia gyors fejlődése?

Az internet és az okostelefonok elterjedése alapvetően megváltoztatta az utazásszervezést és a kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzáférést: az online foglalási platformok és az applikációk lehetővé teszik a turisták számára, hogy könnyedén és kényelmesen lefoglalják repülőjegyeiket, szállásukat és egyéb szükséges dolgaikat (például taxi), anélkül, hogy ügynökségekhez kellene fordulni. Ezek voltaképp nem is számítanak annyira újdonságnak, hiszen az utazásban tapasztalt személyek legtöbbször már nem fordulnak turisztikai irodákhoz, de mi a helyzet a többi új dologgal?

A mesterséges intelligencia (AI) megjelenése jelentős mértékben hozzájárul a szolgáltatások fejlesztéséhez számos iparágban, beleértve a turizmust is. Az ilyen rendszerek képesek elemző adatok és algoritmusok segítségével tanulni, vagyis értelmezni és válaszolni az emberi tevékenységekre. A tény kiváló lehetőségeket kínál a turisztikai szolgáltatások számára, hogy hatékonyabbá tegyék az utazásszervezést és személyes kínálatokat nyújtsanak az utazni vágyóknak. Ráadásul a mesterséges intelligencia segítségével a szolgáltatók megismerhetik az utazói preferenciákat és igényeket. Az AI képes elemezni a viselkedési mintákat, érdeklődési területeket, például a korábbi foglalásokat és visszajelzéseket. Így olyan úticélokat és szolgáltatást javasol a jövőben, amelyek az utazó érdeklődésének és stílusának megfelel.

A turizmusban munkát keresőknek érdemes munkát választani az állás Nagykanizsa oldalon keresztül is, hiszen a technológia fejlődése nem csak elvesz, hanem több új munkahelyet is teremt.

munkavégzés-a-turizmus-világában-a-modernizáció-kihívásai-és-kilátásai-a-jooble-meglátásai

Turizmus, modernizáció, fenntarthatóság - milyen összefüggés lehet?

A fenntartható turizmus egy olyan megközelítés, amely figyelembe veszi a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontokat a turisztikai tevékenységek megtervezése és végrehajtása során. Legfőbb célja, hogy az utazási és vendéglátóipari szolgáltatások fenntarthatóak legyenek a jelen és a jövő generáció számára egyaránt. Az ilyen fenntartható és zöld turizmus célja a környezet terhelésének csökkentése. A turisztikai létesítmények és szolgáltatások kialakítása során hangsúlyt kap az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a hulladékcsökkentés és az ökológiai érzékenység.

Az ilyen turizmus figyelembe veszi a kulturális örökség megőrzését és a helyi közösségek kulturális identitásának tiszteletben tartását is. Mivel a kulturális és történelmi látnivalók megóvása és megőrzése fontos szempont, az országok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy időben restaurálják az épületeket vagy felújítsák a történelmi helyszíneket, meghagyva a régi motívumokat, sajátosságokat. A fenntartható turizmus ezáltal egyedülálló és autentikus élményeket kínálhat a turisták számára: az utazók egyre inkább rajonganak az olyan célpontokért és tevékenységekért, amelyek megőrzik a természetes és kulturális látnivalókat.

A technológiai fejlődés előnyei és hátrányai - csupán viszonyítás kérdése lehet?

A turizmus folyamatosan átalakul és fejlődik, ahogy a technológia is, ezért a munkavégzés részletei is jelentősen változnak - az új technológiák és a fogyasztói igények hatására reagálva.

Az egyik legjelentősebb tényező, ami befolyásolja a turizmusbeli munkavégzést, az a technológiai fejlődés és az automatizáció. Az online foglalási platformok, chatbotok, mesterséges intelligencia és az automatizáció lehetővé teszi az adminisztratív, ügyfélszolgálati és más rutinszerű feladatok leegyszerűsítését. Ennek “eredményeként” (hogy eredmény vagy hátrány, mindenki döntse el önállóan) bizonyos munkakörök jelentősen megváltoznak vagy akár megszűnnek. Az új technológiák bevezetése miatt a turisztikában munkát vállalóknak meg kell felelniük az új digitális kihívásoknak és alkalmazkodniuk kell az új technológiák megjelenéséhez. Az idő múlásával az utazók preferenciái is változnak, amiről néhány sorral ezelőtt írtunk. Az utazásszervező szolgáltatóknak kreatív és egyedi szolgáltatásokat kell kínálniuk a turistáknak, ami pedig új munkalehetőségeket hozhat létre és változatosabb munkavégzési lehetőségeket nyit meg a turizmusban dolgozók számára.

A modernizáció számos előnnyel és hátránnyal rendelkezik, azonban arról még talán túl korai beszélni, hogy “véglegesen” milyen eredményeket szül. A hirtelen változások sokakat nehezen érintenek, hiszen a mesterséges intelligencia rengeteg szakmát érinthet, viszont valószínű az is, hogy nem szünteti meg az állásajánlatokat, csupán kissé átalakítja, ezért a jövőben talán másképp kell munkát keresni a megszokottól eltérően.

*Szponzorált tartalom*

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom