Fesztiválok 2024 Koncertek 2024

Blog

2024. április 29.

Címkék: Nyár

Mióta internet és mobilinternet létezik, könnyebb az utazóknak tájékozódni. Nem kell papírtérképet hajtogatni, nem kell kérdezősködni. Ám mi történik akkor, ha a technika csődöt mond? Mert ha hisszük, ha nem, előfordul, hogy egy világvárosban nem megbízható a hálózat, vagy éppen a Google Maps. Még 2024-ben sem. Mit tehetünk ekkor?

Egy eltévedős stresszhelyzetet másként vészelünk át, ha csoportban vagy ha egyénileg utazunk. Előbbi esetben fordulhatunk a csoportvezetőhöz, aki megoldást fog találni helyismeretén és helyi kapcsolatrendszerén keresztül. Egyénileg magunknak kell kitalálni a „menekülési útvonalat”. Amúgy sem árt nyitott szemmel járni és nem a mobiltelefont bújni séta közben (még szülővárosunkban sem). A Google Maps sárga figuráját elég sok helyen ledobhatjuk a virtuális térképen, hogy utcaképet kaphassunk, s tájékozódási pontokat szemeljünk ki. Lehet az egy sarki bolt, egy szobor vagy szökőkút. Ha éppen szükségünk van egy dolog beszerzésére, még a jól ismert márkaüzleteket is megjegyezhetjük magunknak, melyik utcasarkon mit fogunk találni. Például a Rossmann üzletlánc nyitott üzleteket Albániában, Spanyolországban és Törökországban is, hogy csak a főbb célországokat említsük. Ha meglátjuk az embléma vörös kentaurját, biztosak lehetünk, hogy „civilizációba” jutottunk.

Főleg autóval utazva, sofőrként érdemes felkészülni analóg módon. A GPS-készülék vagy mobiltelefon lemerülhet, meghibásodhat. Ha indulás előtt írunk néhány támpontot, melyik tábla után melyik várost (kiírást) tartsuk a célkeresztben, kevesebb időt fogunk veszíteni a helyes út megtalálásával. Márpedig az idő pénz, azért megyünk nyaralni, hogy jól érezzük magunkat, nem azért, hogy elfecséreljük a szabadságérzésre fordítandó időnket.

Mellesleg hova utazunk legközelebb? Felkészültünk már az utazásra? Vízum, oltás, telefonegyenleg, bankkártya és hozzá pénzügyi keret (limitek)? Ha repülővel utazunk, tisztában vagyunk a megengedett poggyászméretekkel és súlyhatárokkal?

Megannyi dologra kell figyelni, ha az ember kilép a komfortzónájából. Vagyis a megszokott életviteléből. S megéri? Lehet, hogy elég lenne országhatáron belül maradnunk, csak valami nagyon különleges dologban részt vennünk. Gyerekeknek biztos, hogy nagy élmény a tanyasi időtöltés. Megtudják, hogy készül a tej, a vaj, a hurka-kolbász. A nyár közeledtével számos tanya hirdet tábort. Egy ilyen elfoglaltság a szülőnek is kikapcsolódás, hiszen nem neki kell felügyelnie a gyerekeket a nap folyamán, mert a táborvezetők és maguk a programok olyan figyelmet igényelnek a gyerekektől, ami leköti őket hosszú időre. Mert ugye tudjuk, hogy gyerekekkel nem igazi a kikapcsolódás. Mindig figyelni kell rájuk.

Ahogy a személyszállítók és a szállásadók költségei emelkednek évről évre, úgy a mi utazási költségünk is egyre súlyosabb nyomot hagy a (családi) költségvetésben. Kell ez nekünk? Idehaza is megtapasztalhatjuk más kultúrák művészetét, ízeit, s kímélhetjük a pénztárcánkat. Persze utána kell járni, melyik étteremben készítik tényleg úgy az ételeket, ahogy az áhított ételeket szokás. De az internet segít eligazodni. Sőt, írjunk mi is véleményt a meglátogatott helyről, hogy a következő érdeklődők elolvashassák azt.

S ha idehaza maradunk, az eltévedés sem lehet olyan tényező, amit sokáig rossz élményként emlegetünk. Hiszen beszéljük a nyelvet, ismerjük a szokásokat, egy ismerősünk elugorhat értünk, ha már komoly gondban vagyunk az utazás alatt.

Lehet kis pénzből is jól érezni magunkat! Kalandra fel!

*Szponzorált tartalom*

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom