Betöltés...
Karácsonyi, szilveszteri szállások Karácsonyi programok 2023 Adventi programok 2023

Blog

2023. július 22.

Címkék: Nyár

Volt idő hazánkban, amikor a trappista, az Anikó és a Karaván sajton kívül gyakorlatilag nem lehetett más sajthoz hozzájutni. Az évtizedeken át tartó „sajtelvonás” sokakban mély nyomott hagyott, és máig ezt a három sajtot kedvelik a legjobban, de a többség azért üdvözli az új sajtfogyasztási trendeket. Ma már mindenféle termék elérhető a boltok polcain, vannak köztük kifejezetten különlegesek is. A cheddar egy igazi klasszikus, nem véletlenül ez Amerika és Anglia kedvenc sajtja.

A világ számos pontján gyártják

A cheddar sajt eredetileg a délnyugat-angliai Cheddar településről származik, de mivel nem védi eredetvédelem, ezért a világ bármely pontján gyárthatják. A gyártási helytől függően íze, színe, állaga is változatos.

Külleme

A cheddar tehéntejből készült kemény sajt, ezért jól szelhető, reszelhető. Ha rövid ideig érlelték, akkor állaga szép sima. A sokáig érlelt változat kissé törékeny, omlósabb. Érlelési ideje meglehetősen hosszú, ideális esetben 6 és 24 hónap között van. A hagyományos parasztházi cheddar enyhén omlós, amikor érett, és nagyméretű, kalcium-laktátból álló sajtkristályokat is tartalmaz, amelyek a hat hónapnál hosszabb érlelés során csapódnak ki.

Sajtból van a hold

A cheddart nagy kerek tömbben árusítják, ami úgy néz ki, mint a telihold. Színe szalmasárga vagy narancsvörös, ez attól függ, hogy milyen módon állítják elő, illetve adnak-e hozzá színezőanyagot. Zsírtartalma legalább 48%.

Íze

A cheddar sajt íze nagyban függ a tej minőségétől és az érlelési időtől. Íze erőteljesen aromás, kissé fanyar, telt és dióra vagy mogyoróra emlékeztet. Sokan kifejezetten tartózkodnak tőle jellegzetes illata miatt. A klasszikus módon készített cheddar íze „éles” vagyis kissé csípős, de gyakran enyhén földes ízt kap. A cheddar „élessége” a sajtban lévő keserű peptidek szintjével függ össze.

Mihez illik?

Gyakorlatilag mindenhez, de a legnagyobb mennyiségben hamburgerekbe és sajtszószokhoz használják. Ezen kívül bármilyen tésztaételhez, szendvicshez, szószhoz, leveshez adható, karakteres íze a legegyszerűbb salátát is feldobja.

Ha Ön is szereti a sajtos ételeket, de a nyáron nem szeretne sokat főzőcskézni, a forróságban a tűzhely mellett állni, rendeljen finom meleg ételt házhoz az Interfoodtól! Futárunk házhoz viszi, így Önnek lesz ideje pihenni, feltöltődni a nyári szabadság alatt!

*Szponzorált tartalom*

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatvédelmi tájékoztató
Elfogadom