Fesztiválok 2024 Koncertek 2024

Blog

2024. május 07.

Címkék: Nyár

Az idei előfoglalási szezon számai alapján Görögországnak idén is bérelt helye van a 3 legnépszerűbb nyári üdülőhely között. Évek óta töretlen a görög szigetek vonzereje, és évről évre újabb kihívások elé állítja a nyaralókat a döntés: melyik szigetet válasszuk? Hiszen ahány sziget, annyi mesés, felfedezésre váró világ, nem beszélve a strandokról!

A Jón-, a Líbiai- és az Égei-tenger mentén húzódó partok varázslatos, kavicsos öblöket és hosszan elnyúló, homokos strandokat is kínálnak, ráadásul bármelyik régiót választjuk is, a napsütésről, a kirándulásokhoz és túrázáshoz ideális környezetről, a kulturális és történelmi látnivalókról, valamint az ízletes görög konyháról biztosan nem kell lemondanunk. Lássuk, mit kínál számunkra mindebből az idei szezon egyik nagy esélyese, Görögország legnagyobb szigete, Kréta!

1. Kulturális élmények Kréta szigetén

Kréta, Görögország legdélebbi és legnagyobb szigete többek közt a minószi civilizáció bölcsőjeként vált híressé - ennek máig meglévő nyomait gyönyörű, az emberiség közös múltjáról mesélő emlékekben és az ezekhez kapcsolódó aktivitások (túrák, kirándulások, vezetett séták, városlátogatások) széles választékában fedezhetjük fel.

A sziget régészeti múzeuma miatt is felkeresendő fővárosától, Herakliontól nem messze találjuk az ősi minószi civilizáció központjául szolgáló Knossos-i palota Minótaurusz legendájáról ismert maradványait, Rethymno festői, velencei stílusú kikötőjét, a Rethymno és Panormo városai között található Margarites-t (az olajfaligetek és citrusfák között vezető út végén található, fazekasműhelyeiről ismert falut) és El Greco szülőhelyét.

Margarites fazekas falu

Kréta és El Greco

El Greco (születési nevén Domenikos Theotokopoulos) 1541-ben született Krétán, és itt is nevelkedett, amíg először Olaszországba nem költözött, majd végül Spanyolországban telepedett le. Mielőtt a spanyol reneszánsz egyik legnagyobb festőjeként szerzett magának hírnevet, Kréta szigetének gazdag művészeti és kulturális hatásaiból inspirálódott, melynek forrásait a munkásságának szentelt múzeumokban és galériákban mi magunk is felfedezhetjük. El Greco szigethez fűződő kapcsolatának megismerésével a művészeti világra gyakorolt tartós hatását is jobban megérthetjük.

2. Kréta legszebb strandjai és partjai

Ha Kréta szigete mellett voksoltunk, még egy fontos, eldöntendő kérdés vár ránk: Észak vagy Dél? A két rész partjai nagyon más hangulatot árasztanak; a déli részen inkább eldugott öblök és sziklás, gyorsan mélyülő partok, míg északon szelíd, homokos strandok és kisgyerekek számára is ideális, sekély vizek várnak ránk.

Akár az északi rész családbarát adottságait, akár a déli rész vadregényes hangulatát preferáljuk, a sziget mindkét része bővelkedik a programlehetőségekben, így ezekről sehol nem kell lemondanunk.

A görögországi Kréta lenyűgöző strandjai idilli környezetet kínálnak a pihenéshez és a felfrissüléshez: nincs rossz választás, ha ezen a görög szigeten keressük egy ideális, strandolásban, napozásban és vízi sportokban gazdag nyári nap helyszínét.

A tengerparti elvonulásban a luxust keresők számára Platanias homokos strandja lehet egy különösen jó választás, ahol helyszíni szolgáltatások széles skálája gondoskodik az itt pihenők kényelméről, míg az Elounda Beach-re az innen nyíló kilátás miatt fogunk még sokáig emlékezni: a homokos és kavicsos partjairól elénk táruló panoráma és a lassan mélyülő víz mindent megadnak, amire álmaink tengerparti pihenéshez szükségünk lehet.

Kréta vizes kincsei közül kiemelkedik a Gramvousa-félsziget egyik gyöngyszeme, a Balos-öböl: az itt megbújó lagúna rózsaszínes színekben játszó, világos és puha homokja és a kék minden árnyalatában játszó kristálytiszta víz felejthetetlen élményeket ígér.

Az aktív pihenés kedvelői sem fognak csalódni, ha egy kalandokkal és élményekkel teli nap után érintetlen strandokat keresnek. A híres Elafonissi parttól kezdve Falassarna és Kalamaki aranyhomokos partjaiig, valamint az Odigitria-kolostor történelmi helyszíne mögötti területen elhelyezkedő, magas sziklákkal és rejtett barlangokkal körbevett Agiofarago strandig számos lehetőség várja őket.

Rethymno

3. Természeti látnivalók: aktív pihenés a legnagyobb görög szigeten

Ezen a szigeten az aktív felfedezés és a boldogító pihenés tökéletes keveréke vár minden felfedezőt! Itt található Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje, Kréta a világ harmadik legnagyobb olajtermelő vidéke, egyben számos ritka növényfaj és a Kournas-tó, a sziget egyetlen édesvizű tavának otthona – a természet szerelmeseinek itt esélyük sem lehet unatkozni!

A Lassithi-fennsíkon található, Zeusz szülőhelyeként ismert és közkedvelt cseppkőbarlang, a Dikteon-barlang is megér egy kirándulást: belsejében lenyűgöző cseppkőalakzatokat, nyugodt tavakat és kedves denevéreket találunk, a barlang bejáratánál elhelyezett teraszról pedig lélegzetelállító - a környék jellegzetes szélmalmaiban gazdag - panorámában gyönyörködhetünk.

A misztikus mélységek mellett mesés magasságokból is válogathatunk: a Lefka Ori hegység (Fehér hegy) Kréta nyugati részén tornyosul a magasba, és a környék egyik szimbolikus látképeként már távolról felismerhető. A világos mészkő-hegység megmászása egy komolyabb küldetést ígér, de vannak egyszerűbben teljesíthető túrák is: a Páches legmagasabb csúcsára (2453 m) könnyebben feljuthatunk. Érdemes megnézni a Samaria-kanyont is: ez a szurdok Európa egyik leghosszabb szurdokvölgye, egyben az egyik legnépszerűbb, a nemzeti park részét képező túraútvonal.

Samaria-szurdok

*Szponzorált tartalom*

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom