Fesztiválok 2024 Koncertek 2024

Blog

2022. február 16.

Címkék: Ünnep

2022-ben újra lesz Mohácsi Busójárás, ahol farsangi felvonulással, busó bemutatókkal, látványfőzéssel, néptánccsoportok fellépésével, busóálarc faragással, műhelylátogatásokkal és máglyagyújtással várják az érdeklődőket! Magyarország legkedveltebb és legrégebbi télűző farsangi karneválja a Mohácsi Busójárás 2022. február 24. és március 1. között kerül megrendezésre.

A hatnapos Busójárás a mohácsi sokácok népszokása, amely a hiedelem szerint télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó és termékenységet varázsló ünnep. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van, amikor a busók megérkeznek a csónakokon és elindul a jelmezes felvonulás. Sötétedéskor a farsangi télbúcsúztató koporsót vízre engedik, amelyet a főtéren máglyagyújtás és körtánc követ. Az UNESCO 2009-ben felvette a Mohácsi Busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, illetve 2012 óta a Busójárás hungarikum is.

A Mohácsi Busójárás története

A Mohácsi Busójárás régebben a Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott, azonban a Busójárás idejét jelenleg a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. A Farsang utolsó csütörtöki napján a gyermekek öltöznek maskarába. A Busójárás a népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik, ahol a jankelék, a maskarák, illetve az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtős és a teknős beöltözött busók találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busókkal. Korábban a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és ’bao-bao’-t kiabáló busócsoportok célja az volt, hogy házról házra járva jókívánságaikat fejezzék ki és elvégezzék a varázslataikat, amelyekért cserébe étel-ital adományokban részesültek.

A legenda szerint a Busójárás hagyománya a törökök elűzéséhez kötődik, mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok beöltözve, zajkeltő eszközökkel és csónakokkal keltek át a Dunán, hogy kizavarják a törököket. Mivel Mohács hivatalosan 1687-ben szabadult fel a török uralom alól és a sokácokat csak később telepítették Mohácsra, ezért a legenda ellenére valószínűleg a balkáni származású sokácok hozták magukkal a busójárás szokásait. A népszokás megjelenéséről az első adatok a 18. század végéről származnak, és rokonságot mutatnak a riói és a velencei karnevállal, illetve az afrikai népek szokásaival.

A Busójárás ünnepsége, a busók és a jankelék

A Busójárás ünnepségének kezdetén az elöltöltős busóágyú dörejére a busócsoportok a főutcán át a város főterére vonulnak, ahol megkezdődik a farsang, majd az ünneplést a Duna-parton és a környező utcákban folytatják. A busók szürkületkor visszatérnek a főtérre, ahol meggyújtják az óriási máglyát és táncolnak körülötte – ezzel véget ér a Farsangvasárnap. Mohácson szokás a busójárás keddi napján is farsangolni, amikor a busók elégetik és körbetáncolják az újabb főtéri máglyára helyezett telet jelképező koporsót, amellyel elbúcsúznak a téltől és köszöntik a tavasz érkezését.

A busójárás legfontosabb jelmezes alakjai a busók, akik fűzfából faragott és hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarcot viselő személyek. A busók öltözete nem változott a kezdetek óta, jelenleg is szőrével kifordított és övvel vagy marhakötéllel összefogott rövid bundát, szalmával kitömött nadrágot, gyapjúból kötött cifra harisnyát, illetve a lábukon bocskort viselnek. A busók a kezükben kereplőt vagy soktollú és fából összeállított buzogányt tartanak, illetve fűzfából faragott és hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarcot viselnek. A busók többsége busócsoportokba tömörül, ahol alárendelik magukat a csoportok belső szabályrendszerének és a közös céljuk, hogy az ünnep létrehozásában és megélésében önmagukat busótársadalomként definiálják.

mohácsi-busójárás

Busók felvonulása Farsangvasárnap

A busó mellett a mohácsi busójárás másik jelmezes alakja a jankele, akinek az a szerepe, hogy távol tartsa az utcán sétálókat (főleg a gyerekeket) a busóktól. A jankelék öltözete rongyokból és egy zsákból áll, amelyben eredetileg hamu vagy liszt volt, manapság pedig ronggyal vagy fűrészporral van megtöltve – ezzel távol tartja a nézőket a busóktól. A jankele eredete az 1890-es évekre nyúlik vissza, amikor Jankele Grün bécsi zsidó ruhakereskedő zsákokból árult használt ruhákat Mohács városában. A gyerekek kicsúfolták az árust, aki haragjában hozzájuk dobta a zsákját. Később ebből alakult ki az a farsangi szokás, hogy a busójárás vasárnapján néhányan rongyokba öltöznek és dobálják a zsákjukat. Azokat a személyeket, akik karneváli jelmezt viselnek, lakodalmas viseletbe öltöznek vagy fátyollal takarják el az arcukat, maskarának nevezik a Mohácsi Busójáráson.

A 2022-es Busójárás programjai

A 2022-es Mohácsi Busójárás nyitórendezvénye a Széchenyi téren kerül megrendezésre Kisfarsang napján csütörtökön, amelyet gyermek néptánccsoportok előadása és a busócsoportok bemutatói követnek. A Busójárás első napján a farsangi felvonulás a Sokac-körtől indul 14:30-kor, és ezen a napon rendezik meg a gyermek jankelék és kisbusók szabad farsangolását a város utcáin. Csütörtökön busójárási eszközök bemutatójával, kiállításokkal és táncházzal is várják az érdeklődőket. Pénteken elindul a gyermekrajz pályázat megnyitója a Busóudvarban, újabb néptánccsoportok és busócsoportok bemutatóit tekinthetjük meg a Széchenyi és a Deák téri színpadokon, illetve este délszláv táncházzal várják a látogatókat a Széchenyi téren. 

Hétvégén megnyit a belvárosi népművészeti és kézműves vásár, illetve elindul a farsangi készülődés a Kanizsai Dorottya Múzeumban, ahol mohácsi tamburazenekarok biztosítják a nagyszerű hangulatot. A Busójárás harmadik napján kiállításokkal, látványfőzéssel, busócsoportok és tamburazenekarok bemutatóival, illetve este újra táncházzal várják a résztvevőket. Vasárnap kezdődik az igazi Mohácsi Busójárás, amikor megtekinthetjük a busók csónakos átkelését a Dunán a Sokac-révben, elindul a busófelvonulás a Kóló térről a Széchenyi térre, vízre bocsájtják a farsangi koporsót a kompkikötőnél és megtörténik a máglyagyújtás, amelyet körtánc követ.

Mohácson szokás Húshagyókedden is farsangolni, ezért a busójárás utolsó napján ismét busófelvonulással és máglyagyújtással várnak, amikor a busók elégetik és körbetáncolják az újabb főtéri máglyára helyezett telet jelképező koporsót, amellyel elbúcsúznak a téltől és köszöntik a tavasz érkezését.

A Mohácsi Busójárás részletes programjait és időpontjait a következő linken lehet megtekinteni: Busójárás 2022

A Mohácsi Busójárás védettségi igazolvány nélkül látogatható a jelenleg érvényben lévő rendelkezések alapján.

Mohácsi Busójárás videó

Értékelés írása

Betöltés...
Értékelés:
A weboldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény, az elemzések, a személyre szabott tartalmak és a hirdetések megjelenítése érdekében. A következő linkre kattintva bővebb tájékoztatást találsz a sütik használatával kapcsolatban: Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom